Het Landgoed Linschoten is een fraai startpunt om de omringende polders te voet, fietsend of varend te verkennen. Het traditionele polderlandschap wordt doorsneden door verschillende waterlopen: de lange en korte Linschoten, de Hollandsche IJssel en de Lek. Polders worden afgewisseld met pittoreske oud Hollandse stadjes Linschoten, Montfoort en Oudewater. In het gebied liggen diverse kastelen, waaronder ook in de nabijgelegen vestingstad Woerden.
Tips
1. Huis te Linschoten
Het Huis te Linschoten is 1638 - 1647 gebouwd door ambachtsheer Johan Strick, de latere burgemeester van Utrecht. Het versterkte huis met een vaste brug over de gracht heeft een bijna vierkant oppervlak van 18 x 20 meter en is in de loop der eeuwen meermaals verbouwd en gerestaureerd. Het Huis is nu al meer dan 100 jaar onbewoond.
Adres: Noord Linschoterdijk 13, Linschoten. Internet: www.landgoedlinschoten.nl2. Dorp Linschoten
Het dorp Linschoten - waar het riviertje de Lange Linschoten overgaat in de Korte Linschoten - is ontstaan op een oude stroomrug. Hier werd de karakteristieke Sint Jans kerk met de scheve toren in de 14e eeuw gebouwd. De Dorpsstraat, de historische kern van Linschoten, is grotendeels in originele staat bewaard gebleven.3. Linie van Linschoten (maquette)
De Linie van Linschoten (1796) was een latere uitbreiding van de Oud-Hollandse Waterlinie. In de 17e en 18e eeuw werd deze linie aangelegd om het land te beschermen tegen de Fransen. De laag gelegen delen konden onder water worden gezet terwijl op de hogere delen – bij de rivieroevers – versterkingen werden opgericht. De Linie van Linschoten was meer dan een kilometer lang en bestond uit aarden wallen van vier meter hoog, omringd door grachten.
Internet: www.oudehollandsewaterlinie.nl
4. Montfoort
Montfoort is een van oorsprong een Middeleeuws stadje, gelegen aan de Hollandse IJssel. Veel markante en historische gebouwen zijn nog bewaard gebleven, zoals de Commanderije van St. Jan, de Grote of St. Janskerk, het oude stadhuis met de IJsselpoort (1375), het "Kasteel" (1170) en molen "De Valk". Deze molen is volledig gerenoveerd en weer als maalmolen in gebruik, met een winkeltje dat op zaterdag open is.
5. Museum de Heksenwaag (Oudewater)
Laat u wegen op de originele weegschaal uit 1482. Bij voldoende gewicht verkrijgt u het door Keizer Karel de Vijfde gegarandeerde ‘Certificaet van Weginghe’. Vroeger kon men alleen in Oudewater het officiële bewijs krijgen geen heks te zijn en zo de brandstapel ontlopen. Dat is 50.000 mensen tussen 1450 en 1750 niet gelukt.
Adres: Leeuweringerstraat 2, Oudewater. Telefoon: 0348-563400. Internet: www.heksenwaag.nl
6. Vestingstad Woerden
Woerden heeft een rijk historisch verleden. De vestingstad is rond 40 na Chr. ontstaan als legerplaats (castellum) aan de Romeinse Limes. Veel voorwerpen uit die tijd zijn tegenwoordig op verschillende plaatsen in de stad te bezichtigen, waaronder de parkeergarage ‘Castellum’. Het historische centrum herbergt nog diverse oude gebouwen uit de middeleeuwen, waaronder het imposante kasteel uit de 15e eeuw en het pittoreske stadhuis uit de 16e eeuw (nu stadsmuseum).